
2016-18
Playing Rule Approved Motions



Rule 2.6 Situation 3
2014-16 WORDING: A team has only one goaltender dressed and he is injured during the course of the game. A player on 
the team is given the goaltender’s stick, gloves, helmet and proper goaltender facial protection, but does not wish to wear 
the pads.

QUESTION:
Can the player be given the full goaltender’s privileges even though he is not wearing full 

goaltender’s equipment?
ANSWER:

YES, as long as the player wears the mandatory goaltender equipment as covered by the 
rules, helmet, proper facial protection and stick. Rule 3.3 (c),Rules 3.5 and 3.6.

PROPOSED WORDING: For peewee level and up, include the pads as mandatory goaltender equipment.

RATIONALE FOR CHANGE: For the players’ safety and to be consistent with the note that states that in levels higher than 
peewee, the player cannot return to the game as a player after receiving goaltender privileges.  



Rule 3.6 Situations 1,4,5 & 6
2014-16 WORDING: If a player loses his helmet, facial protector, throat protector, or his 
chinstrap becomes undone while play is in progress,
 
(Situation 4) Note: This interpretation also applies to facial and throat protectors. 
(Situation 5) Note: This interpretation also applies to facial and throat protectors. 
(Situation 6) Note: This interpretation also applies to facial and throat protectors.
 
PROPOSED WORDING: Remove throat protectors from the notes in order to limit the 
situations to helmets and facial protectors.  

RATIONALE FOR CHANGE: Contradiction with rule 3.6 (f) which states “The wearing of a 
BNQ approved throat protector is compulsory for players registered in minor and female 
hockey. When a player fails to wear or properly wear a throat protector at any time on 
the ice during the game, the team shall receive one warning and any subsequent 
infractions…”
 
The reference to THROAT PROTECTORS HAS BEEN REMOVED FROM THESE SITUATIONS



Rule 5.3 (d) Linesmen
2016-18 Change:

Added the following rule references to Rule 5.3(d)
 
• Rule 3.2(b) and 3.2(d) and Rule 3.2(e)
• Rules 9.2(e), 9.2(f) and 9.2(i)
• Rules 9.8(c) and 9.8 (d), and

• Deleted reference to Rule 10.15(e).  

 
 
 



Rule 7.3 (b) Interference/Protection of 
the Goaltender

2014-16 WORDING: Unless the puck is in the goal crease area, a player of the attacking 
side may not stand in the goal crease. If the puck should enter the net while such 
conditions prevail the goal shall not be allowed. If an attacking player has physically 
interfered with the goaltender, prior to or during the scoring of the goal, the goal will be 
disallowed and a penalty for “interference with the goaltender” will be assessed and 
announced.
 
2016-18 WORDING: Unless the puck is in the goal crease area, a player of the attacking 
side may not stand in the goal crease. If the puck should enter the net while such 
conditions prevail, the goal shall not be allowed. However, if an attacking player is in 
the goal crease but does not interfere with the goaltender and another attacking 
player (who is outside the goal crease) scores, the goal shall be allowed provided that 
the player who is in the goal crease does not attempt to play the puck, interfere with 
the play, obstruct the goaltender’s view or his movements.  

RATIONALE FOR CHANGE: Promote offense by not cancelling a goal without any direct 
consequence on the play. 



Rule 7.4 (b) Tripping
Revision to 7.4 (b)

 

RATIONALE FOR CHANGE: The players’ safety, elimination of injuries, 
namely head injuries resulting from a fall without protection. We 
must eradicate dangerous and unprovoked gestures from the game. 



Rule 10.2 (a)
2014-16 WORDING: …The players taking the face-off shall stand squarely facing their 
opponents’ end of the rink, approximately one stick length apart with the full blade of 
the sticks flat on the ice.

…When the face-off takes place at any of the face-off spots in the end zones, the players 
taking part in the face-off shall take their positions so that they will stand squarely facing 
their opponents’ end of the rink…The sticks of both players facing-off shall have the toe 
of the blade touching within the designated white area.  

2016-18 WORDING: The players taking the face-off shall stand squarely facing their 
opponents’ end of the rink, approximately one stick length apart with the toe of the 
blade on the ice
 
… When the face-off takes place at any of the face-off spots in the end zones, the 
players taking part in the face-off shall take their positions so that they will stand 
squarely facing their opponents’ end of the rink… The sticks of both players facing-off 
shall have the toe of the blade touching within the designated white area…



Rule 10.4 Situation 12

CURRENT WORDING: None (addition of a situation)
   
2016-18 WORDING: A goal is scored. However, the back of the 
net is lifted when the puck crosses the red line. Is the goal 
allowed?
• YES, if the net is still in/on its moorings. 
 


